HELLERISTNINGER

Historisk funn

- Det er jo ganske utrolig - og fantastisk moro - at vi fant dem akkurat her på Bygdetunet, tusenårsplassen i Lier! Åsmund Lyhus kan ikke annet enn å glise. Sist uke fant han nemlig en rekke små groper i en granittflate på bygdetunet, som viser seg å være Liers første helleristninger.

- Ja, dette er såkalte skålgroper, som er definert som helleristninger, og det er de første som er registrert i Lier, bekrefter Håvard Hoftun. Han er arkeolog og rådgiver hos

Kulturminnevernavdelingen i Buskerud fylkeskommune, og i dag, onsdag, var han på befaring på Bygdetunet for å se nærmere på skålgropene.

- Både formen på selve gropene og det at noen av dem ligger på rekke og andre i ulike formasjoner, viser at dette er laget av mennesker. Naturen lager ikke slike groper av seg selv, sier Hoftun.

Han forteller at den vanligste teorien om hva slike groper ble brukt til, handler om blidgjøring av ånder og gudevesener.

- I de gamle jordbrukssamfunnene var det svært viktig å holde seg inne med åndemaktene, for å få gode avlinger og at husdyrene skulle holde seg friske og få avkom. Så det er godt mulig de brukte gropene som offersted, at de for eksempel smurte fett eller blod i gropene for å ofre til de underjordiske, sier arkeologen.

Å datere hvor gamle gropene er, synes han er vanskelig.

- De kan være fra bronsealderen eller fra jernalderen, det er ikke godt å si. De har uansett ligget godt skjult i flere tusen år, så det er kjempespennende at de nå er kommet opp i dagen.

Det var i forbindelse med rydding av en liten plass på jordet nedenfor selve bygdetunet at gropene ble avdekket.

- Vi hadde tenkt å sette opp en kjone her, altså et gammelt tørkehus. Og det var vanlig at de lå litt bort fra bebyggelsen ellers på en gård, fordi det var forbundet med brannfare. Men nå må vi nok finne et annet sted å sette opp kjona, smiler Lyhus, som jobber 20 prosent betalt og 80 prosent frivillig på Bygdetunet.

- Ja, det må dere nok, for dette stedet er automatisk fredet i og med at det ligger helleristninger her, fastslår arkeologen.


Et møtested i grønne Lier

Bygdetunet ligger flott til i Lierdalen. På Lier Bygdetun kan du også oppleve lokalhistorien i et levende miljø.
Lier Bygdetun drives med stor dugnadsinnsats fra både frivillige, medlemmer av historielaget og andre frivillige foreninger.

I løpet av året holdes flere godt besøkte arrangement, som Julemarkedet og Kulturminnedagen. Under arrangementene arrangeres ofte aktiviteter for barn, som hest- og traktorkjøring. Og på Gjestgiveriet er det bevertning.