om Lier Bygdetun

Lier Bygdetun ligger flott til i Lierdalen. Her kan du oppleve lokalhistorien i et levende miljø. Bygdetunet drives med stor dugnadsinnsats fra frivillige, i tett samarbeid med Lier Historielag. I løpet av året holdes flere arrangement, som Julemarkedet «Glædelig jul», Eplefestivalen og Tidsreisen. 

Ta kontakt

Vår historie

I 1989 ble eiendommen kjøpt av historielaget. Tidligere eier var Buskerud fylke, som eide denne som del av eiendommen til det psykiatriske sykehuset på Foss. Eiendommen ble deretter overdratt vederlagsfritt fra Lier Historielag til Stiftelsen Lier Bygdetun, som ble etablert i 1990 av Lier Historielag og Lier kommune. Siden 1970-tallet har medlemmer av historielaget samlet gjenstander, bøker og fotografier fra Lier, og snart begynte også sikring og nedtaking av verneverdige bygninger som ellers ville blitt revet eller stått til forfall. I løpet av 20-30 år ble femten hus merket, fotografert, tatt ned og lagt forskriftsmessig til lagring for gjenoppbygging på bygdetunet. Samtlige bygninger er gitt vederlagsfritt til bygdetunet. Også innsamling av gamle frukttresorter og stauder ble en del av det omfattende vernearbeidet som blir utført på dugnad. 


Da bygdetunet endelig hadde en egen eiendom å bygge på, ble frukthagen det første som kom på plass. De første gjenreiste bygninger ble Vivelstad skole og Heg gjestgiveri.